Bir kitap yazdınız ve yayımlatmak istiyorsunuz ancak nasıl yapacağınızı tam olarak bilmiyor musunuz? O zaman doğru yerdesiniz. 40 Kitap Yayınları özellikle edebiyat dünyasına henüz adım atmış veya buna hazır tüm “genç” kalemleri önemser ve onlara öncelik tanır. Bu anlamda sizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Kitap Yayımlatmak İçin Hangi Standartlar Önemli?
Kitap nasıl çıkarılır sorusunu yanıtlamak için öncelikle eserinize odaklanmanız önemli. Yayımlatmak istediğiniz içeriği hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli standartlar var. Bu standartlar şöyle:
- Eser içeriğinde insanlık suçu kapsamına girecek herhangi bir şey bulunmamalı. Yani ırkçılık, nefret suçu, ötekileştirme, taciz, tecavüz, pedofili gibi fiil ve eylemlerin eser içeriğinde savunulmaması gerekiyor.
- Eser içeriğinin özgün olması zorunlu. Yani alıntı yapma durumu dışında tüm içeriğinizin tamamen size ait olması, herhangi bir yerden kopyalanmamış olması gerekiyor. Burada bir emek söz konusu olduğu için yayınevimiz bu hususta oldukça hassas davranır.
- Türü fark etmeksizin eser içeriğinin her okuyucu için farklı olabilmekle birlikte öznel bir aidiyet hissettirmesi önemli. Eser ve dolayısıyla yazar bu yöntemle okuyucuyu “okuru” hâline getirir. Bu durum, standart kültür yayınları olarak adlandırdığımız şiir, roman, deneme, inceleme, öykü vb. türler için geçerlidir, akademik içerikleri kapsamaz.
Ülkemizdeki okurları farklı kategorilerde değerlendirmek mümkündür. Eğer eseriniz özel bir okur kitlesine hitap edecekse bu kitleyi net olarak belirlemelisiniz. Belirlemediyseniz eser yayım sürecinde dosyanızla ilgili gerekli çalışma yayınevimiz tarafından yapılır. Bununla birlikte eserin yazım sürecinde bu netliği sağlayarak çalışmak sizi birkaç adım ileriye götürecektir. ***Ülkemizde Okur Türleri adlı yazımızdan okur kategorilerine ve detaylara ulaşabilirsiniz.***
- Eseriniz için belirlediğiniz potansiyel okur kitlesi “kadınlar” olsun. Kadınlar burada makro bir ölçeği temsil eder.
- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin (ADNKS) verilerine göre 2022 yılı için ülkemizdeki kadın vatandaş sayısı 42 milyon 575 bin 441’dir. Bu “devasa” bir makro ölçek olduğu anlamına gelir.
- Eserinizin konu ve yapısına göre bu ölçeği daraltmak gerekir. Eseriniz en az bir üniversite mezunu olan 25 yaş ve üzeri kadınlara hitap edecek olsun. Bu durumda Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı sonuçlarına göre 2021 yılı için ortalama 42 milyonluk ülkemiz kadın nüfusununun %20,9’u bu potansiyel okur grubuna girmektedir. Bu da yaklaşık 9 milyon “potansiyel” okur demektir.
- Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin 2016 yılı verilerine göre ülkemizde bir ihtiyaç listesi içerisinde “kitap” satırı 235. sırada bulunuyor. Yine Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre ortalama 80 milyon nüfusa sahip ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısı 8,4. Ancak kitap okumaya ayırdığımız süre ise ortalama 60 saniye.
- TÜİK’in verilerine göre ülkemiz dünya yayın sektöründe 11. sırada yer alıyor ve bu durum ağırlıklı üretim halinden kaynaklanıyor. Ancak her geçen yıl basılan kitap sayısı büyük oranlarla artarken okur sayısı ve okuma süresi yaklaşık %60 geriden takip ediyor.
- Ülkemiz, okuma alışkanlığında dünya 86.sı durumunda. Çocuklara kitap hediye etmek konusunda ise verisi toplanmış 180 ülke arasında 140. sırada. Özellikle bu veri neden okur sayımızın yazan sayımızdan daha düşük olduğunu bizlere açıklıyor.
- Ülkemizde yazar rekabeti oldukça yoğun ve yayımlanan eser sayısı neredeyse sınırsız. Dolayısıyla okurun yönelimleri de bireysel kriterlere dayalı. Yayımlamak istediğiniz eserin en az bir üniversite mezunu kadın okurun tamamına olmasa bile belli %’lik dilimine hitap edeceğini ortalama rakamlarla bulabilirsiniz. Bunun için sizin yazı tarzınızı seven okur rakamlarına göre bir potansiyel yakalamanız mümkün.
- Potansiyel okur sayısını yaş, yaşanılan yer, kültürel yapı gibi kategorilere ayırarak, eserinizin konusu ile eşleştirdiğinizde net bir veri oluşturma şansınız %90 ölçüde artıyor. Bu da edebî özellikler taşıyan eserinizin, kendi pazarına sahip yayın sektöründe nerede duracağına dair çok genel bilgiler verebilir. Bu nedenle yazma heyecanınızı göz ardı etmeden profesyonel verilerle kendinizi motive etmeniz önem taşır.
Eser yazım sürecinde, hitap etmek istediğiniz okur kitlesini belirlerken kendi özgün dilinizi yaratacak olan okumalar yapmalısınız. Yani dünya edebiyatı içerisinden eserler okumalı, ekol, tarz, yönteme dair literatür taramaları yapmalısınız. Bunun dışında kültür, sanat, estetik gibi konularda da okumalar yapmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.
Kitabımı Yazdım, Şimdi Ne Yapmalıyım?
Kitap bastırmak için eserinizi 40 Kitap’a göndermeniz yeterli. Yayım onayı için göndermeye hazır olduğuna karar verdiğinizde
- Eserinizin türüne bağlı olarak ilgili editörümüz dosyanızı incelemeye alır. İncelemede eser içeriğinde insanlık suçu kapsamına giren herhangi bir şeyin savunulup savunulmadığına ve kullanılan yazım dilinin niteliğine detaylı bir şekilde bakılır. Yazım dili gelişmeye ihtiyaç duyuyor ve bir potansiyel taşıyorsa ekibimiz gerekli tüm desteği size sağlar.
- Eseriniz editör onayından geçerse genel yayın yönetmeni ve yayın kurulu basım - yayım - dağıtım için onay verir.
40 Kitap İle Sözleşme İmzalamanın Avantajı Nedir?
Yayınevimiz sizinle adet bazlı sözleşme yapar. Ülkemizde birçok yayınevi süre bazlı sözleşmeler düzenler. Süre bazlı sözleşme minimum 1 yıllık yapılır. Yazar sözleşme kapsamında yayımlanacak olan eserinin maddi - manevi yayım haklarını 1 yıl boyunca ilgili yayınevine devreder. Adet bazlı sözleşme ise “ilgili adete kadar söz hakkı” biçiminde anlaşılan sözleşmedir. Herhangi bir süresi yoktur. Adet bazlı sözleşmede eserin genel yayım hakları ömür boyu yazara aittir, yayınevinin söz hakkı üzerine karşılıklı anlaşılan ve sözleşmede geçen adete kadardır. Örneğin 500 adet için anlaşıldıysa 40 Kitap Yayınları bu 500 adet için hak sahibidir ve yazar dilediği zaman dilediği yayın kuruluşu ile çalışabilir.
Editoryal Çalışmalar
Sözleşmenin ardından eserinizin editoryal işlemleri yapılır. Yazar, eseri ilk hazırlayan kişi olduğu için bir noktada gözü metne alışır. Bu biyolojik bir durumdur ve gözün metne alışma hali küçük ya da büyük teknik hatalar yapılmasına sebep olabilir. 40 Kitap Yayınları olarak eserinize yeni bir göz olarak baktığımız için ilgili personelimiz var olan tüm hataları düzelterek eseri yayıma hazırlar.
Temel editleme işleminin ardından eserin dizgisi yapılır. Dizgi, eserin iç tasarımının yapılmasıdır. İç tasarımı olmayan eser kitap formatında olamaz. Dizgi yapılırken ana metnin öncesinde sırasıyla iç kapak, künye, imza sayfası, 40 Kitap Yayınları yazara teşekkür sayfası, başlıklı bir metin ise içindekiler sayfası, metin başlangıcı öncesi 1 boş sayfa eklenir.
Kitabınıza ve Size Özel Kapak Tasarımı
Eserinizin kapak tasarımı yapılır. Kapak tasarımı, eserin okurla ilk buluşan öğesidir. Bu nedenle çok önemlidir. Eserinizin kitap kapağının tamamen size, içeriğe ve 40 Kitap Yayınlarına özgü olması gerekmektedir. Dünyanın herhangi bir yerinde bir muadili bulunmamalıdır. 40 Kitap standartları gereği hazır imajlı kapak kullanmaz. Yani internetten alınmış ya da profesyonel olmayan biçimde çekilmiş fotoğraflar kapak tasarımlarımızda asla kullanılmaz.
Kitap Bastırma: Yasal Başvuru ve Onay Süreci
Eser için yasal başvurularınız yapılır. Kitap yayımlatırken baskıya geçmeden önce ISBN (Uluslararası Standart Kitap Numarası) ve Bandrol başvuruları ve temini, yayım sürecinin başında karşılıklı imzaladığımız yazar-eser sözleşmemiz kapsamında yapılır. ISBN, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden, Bandrol ise YAYFED (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) kurumundan alınır. ISBN ve Bandrol, yazar-eser sözleşmesi ile birlikte sizin adınıza yayınevi olarak tarafımızca temin edildiği için e-devlet uygulamasından adınıza kayıtlı kitaplar bölümünde tüm detayları görüntüleyebilirsiniz.
ISBN ve Bandrol temin edildikten sonra dizgi dosyasının içerisindeki künye sayfasına yazılı ve kapak tasarım dosyasında arka kapak kısmındaki künyeye barkod biçiminde eklenir. Dizgi ve kapak tasarım dosyaları ilgili e-posta adresinize açıklamaları yazılarak gönderilir ve baskı onayınız istenir.
Kitabınızın Yayına Hazır Hâle Gelme Süresi
E-posta ile tarafınıza gönderilen dosyalara baskı onayı verdikten sonra eser anlaşmalı matbaamıza yine e-posta ile gönderilir ve baskıya girer. Eser baskıdan ortalama 10 iş günü içerisinde alınır. Editör onayı sonrası baskı hazırlık ve baskı süresi toplamda 30 iş günüdür. 10 iş günü baskı onayınız sonrası baskı için ayrılan süredir. 3 iş günü ise kargo gidiş süreci için ayrılır. Kısaca kitap bastırma süreci 90 iş gününü bulabilmektedir.
Baskıdan alınan eserin 6 adeti yasal derleme müdürlüğüne, 6 adeti 40 Kitap Yayınları kütüphanesine gönderilir. Sözleşmedeki anlaşmaya bağlı olarak minimum 35 adet yazara gönderilir. Kalan stok ise dağıtıma çıkarılır. 40 Kitap Yayınlarının genel dağıtım ağı online platformlardan oluşur. Idefix, DR, BKM, Kitap Sepeti, Kitap Yurdu vb. (Bu pazar yerleri değişiklik gösterebilir.) 40’ın üzerinde anlaşmalı olduğu online pazar yerinde eseri yayımlatır ve dağıtır. Telif ödemeleri %15, %25, %50 olarak değişiklik göstermektedir ve dağıtım iskontosu + lojistik giderleri + vergiler üst liste satış fiyatından düşüldükten sonra kalan tutarın ilgili yüzdesi telif olarak yazara 6 aylık periyotlarda banka havalesi ile ödenir.
Kitap yazma ve yayımlatma süreci yukarıda anlattığımız şekilde işlemektedir. Bu yazımızda cevap bulamadığınız tüm konular için kütüphanemizdeki diğer yazılarımıza bakabilirsiniz. Eserlerinizi yayınlatmak için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.