40 KİTAP YAYINEVİ YAZAR AKADEMİSİ

Image

YAZAR MISIN?

Yazmak, insanın kendi içine yaptığı bir yolculuktur. Daha önce bilmediği odaların kapılarını açarak başka kendisini bulmasıdır. Kendisinin sonsuzluk içinde var olandan daha büyük yer tuttuğunu görmesidir.

Bizim deli dediğimiz kişiler aslında bir yolculuk içinde karşılaştıkları kendi ile konuşmasıdır. İnsanın kendisiyle konuşması cesarettir, yüzleşmesidir kendisiyle.
Yazma yolculuğuna çıkan kişinin kendi gerçekliğini, toplumsal gerçeklik içinde yeniden tanımasıdır.
Yazmak yalnız başlanan bir yolculuktan kalabalık dönmektir. Artık eski sen değilsin yazar. Daha çoksun. Yazan insan mutlaka bir gömüyle döner yolculuğundan. Bu gömü yeni sözcükler, yeni sesler, sözler ve görüntülerdir. Artık daha zenginsin.

Yazar mısın?

Mehmet Özer

NEDEN YAZARLIK AKADEMİSİ KURDUK?

Amaç:
Zorunlu gerçeklik dediğimiz hayatta kalma gayelerinin sorumlulukları, günlük yaşamın içinden çıkabilecek üretici bilincimizi istediği donukluğa çevirmektedir. Donukluğun yarattığı algılama ve üretme güçlüğü engel olunmalıdır.

Okumanın ve yazmanın portresi:
Karşınızda bir portre olduğunu düşünün. Portrenin size anlattıkları renklerinin ve portrenin genelinin size hissettirdiği kadardır. Eğer renkleri, portrenin nesnesinin portredeki kurulumunu çözümleyemezseniz hislerinizi de çözümleyemezsiniz. Onları çözmenin en iyi yolu, ya işin uzmanı ile ya da yaratıcısı ile konuşmaktır. Şiirin portresine bakmak da şiirin renklerini hissedip anlamakla alakalıdır. Bizim yapacağımız: hislerinizi şiir üzerinden çözümleyebileceğiniz ve hislerinizi şiir portresinden çıkararak yeniden yazabileceğiniz bir boyuta sizi ulaştırmak.
Image

SÖZ YIĞINLARINA KARŞI NİTELİKLİ EDEBİ ÜRETİM

21. Yüz yılın Dünyası ve buradan doğru ülkemizde, "söz" yığınları gün geçtikçe büyümektedir. Hem hayata dair söz söylemek, hem de sosyalleşme ve kendimizi en başta kendimize sonra yaşam alanlarımızdaki her şeye ispat etme çabamızdan dolayı son yıllarda sürekli yazmaktayız. Kültürlerimizin üretilmesindeki en güçlü araçlardan birisi olan edebiyatımız ise gücünü bu yığınların altında kaybetmektedir.

Yaşar Kemal, bir anlatısında: 

Yazma Üzerine İnsan Yazarken de Yaratır: Romanımı ya da hikayemi bitirmeden masaya oturmam. Masaya yazmaya oturmadan bütün hikaye, kişiler tamamlanmıştır. Sadece bana yazmak kalmıştır. Yalnız yazmak kalmış demekte yanlış olur, insan yazarken de yaratır. Kafada gelişmiş tasarı yazarken daha da zenginleşir…

Şeklinde tarifler yazmayı, burada haddimiz olmayarak üstada bir katkıda bulunmak istiyoruz. Nitelikli yazabilmek için önce nitelikli okumayı bilmek gerekir. Anlayarak okuyamadığımız ya da yanlış yöntemlerle okuduğumuz bir ya da birden fazla türü bilimsel yönleriyle birlikte edebi olarak yazamayız.

40 Kitap Yayınevi olarak kültür yayımcılığı alanında çıktığımız bu yolda, 40 Kitap Yazar Akademisini yaratmamızın temel sebebi, yukarıda da bahsettiğimiz söz yığınlarının ortadan kalkmasına ya da biraz da olsa azalabilmesine katkı sunarak, Türkiye edebiyatına nitelikli eserler ve yazarlar kazandırmaktır. Yazma eylemi anlamayı gerektirdiği gibi akademik bir eğitimi de gerektirmekte. Yukarıda açıkladığımız nedenlerden yola çıkarak öncelikli olarak ŞİİR kategorisinde öğrenim vermeyi uygun gördük. Şiir, okuması ve yazımı çok zor olan, zor olduğu kadar da okuyucuyu tatmin edebilmek için fazlaca nitelik taşıması gereken bir türdür. İlerleyen süreçte akademimiz genişledikçe diğer kategorilerde de faaliyet göstereceğiz.

- 40 KİTAP YAZAR AKADEMİSİ: Süreç Nasıl Başlar, İlerler ve Tamamlanır?

  • Akademi öğrenci kaydı ön başvuru formunu doldurursunuz, ardından iletişim sorumlumuz sizi arar ve detaylı bilgi verir.

  • Akademi-Kursiyer hizmet sözleşmesi imzalanır. (Sözleşme örneği dosya sonunda mevcuttur.)

  • www.40kitap.com website adresimiz üzerinden ömür boyu kullanımınıza açık olacak olan ders videolarına ve kaynaklara erişebilmeniz için size özel atanan kullanıcı adı ve şifreniz tarafınıza teslim edilecektir.

  • Her kategorideki eğitim, tüm seviyeler için aynı olmak kaydı ile 5 haftalık ders programlarından oluşur. Dersler haftada 1 gün, saat 20.00-23.00 (Sabit gün çarşambadır ancak olası bir durumda değişiklik gösterebilir) saatleri arasında online (ZOOM) olarak verilecektir.

  • Akademide eğitim aldığınız süre zarfında öğreticiler, kaynaklar ve ödevler verecektir, öğrenciler olarak sizler de bu ödevleri online olarak öğreticilere iletebileceksiniz. Ödevlerin teslim süreleri eğiticiler tarafından belirlenir.

  • Akademiden mezun olurken bir mezuniyet ödevi yapmaktasınız ve bu ödev neticesinde yazacağınız içerik 40 KİTAP YAYINEVİNİN kültür-sanat-edebiyat dergisi olan BİÇİMSİZ DERGİSİNDE basılı ve dijital olarak yayımlanacaktır.

  • Kursu başarıyla tamamladıktan sonra tarafınıza bir mezuniyet sertifikası verilecektir. 

  • 40 KİTAP YAYINEVİ, akademisinden mezun olan tüm öğrencilere, ücretsiz yazar-eser danışmanlığı hizmeti verecektir.

- 40 KİTAP YAZAR AKADEMİSİ: Ders Başlıkları, Açıklamalar, Kaynaklar

Başlıklar:

Akademimizin ilk çalışma alanı olan ŞİİR okuma ve yazma eğitimi dört ayrı başlıktan oluşmaktadır.

Şiir Nedir?
- İnsanları, dünyayı ve çevreyi okuyabilmek bende biz, bizde ben olabilmenin anlaşılması için şiirin ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Şiir Ne İşe Yarar?
- Eğer bizde ben, bende biz olmanın ne olduğu bilinirse, bunun üzerinden hayat yeniden yazılabilir ve onun yönü iyiye doğru değiştirebilir. Şiir ise bu değişimi sağlayan yöntemdir.

Şiir Okuma Süreci
- Şiirdeki duygunun ve yazılanlar üzerine sezginin anlaşılmasıdır. Anlayamadığımız bir şeyi okuyamayız ve okuyamadığımız bir şeyi üretemeyiz.

Şiir Yazma Süreci
- Hayat içerisinde görülenlerin, doğru sezgilerle doğru kelimelere yüklenerek şairin kendi hikayesini anlatmaya çalışmasıdır. Şiir yapısı itibariyle her okuyucu için ayrı anlamlar üretebilir. Bu nedenle şairin kendi hikayesini anlatma çabası, esasında okuyucunun bu hikayeden yola çıkarak kendini anlama çabasına bir netice getirmesini sağlamaktadır. Şair, üretimi okurla nitelikli bir biçimde buluşturabilmek ve okurun nihai çabasına katkı sunabilmek için okuyucuya ayrı anlamlar üreteceği bir şiir yazmalıdır.


Eğitim süresince kullanılacak kaynak kitaplar:

1) Yanılsama ve Gerçeklik: Şiirin Kaynakları Üzerine Bir İnceleme : Christopher Caudwell

2) İnsanın Özü : George Thomson 

3) Yaratıcı Yazarlık ve Deneysel Düşünme: Aydın şimşek

4) Metinlerarasılık Göstergelerarasılık: Kubilay Aktulum 

5) Metinlerarası ilişkiler : Kubilay Aktulum

6) Şiir Nedir?: Jounert

7) Şiir Eleştirileri: Tuncer Uçarol

8) Lugat 365: Deyimler Sözlüğü

9) Ağıt Şiir Kadın: Mahmut Temizyürek

10) Yazmak: Duras

11) Türkülerin Şah Damarı: Şükrü Erbaş

- 40 KİTAP YAZAR AKADEMİSİ: Ön Başvuru Formu

    
© 2024 40 Kitap Yayınları. Tüm Hakları Saklıdır.
OK